Luonnonvarakeskus LUKE:n Kupittaan siirtolapuutarha -infot

10.8.2016

Kuvateksti: Kupittaan siirtolapuutarhassa kasvaa runsaasti metsätulppaaneja. Kuva: Tutkija Maarit Heinonen, Luonnonvarakeskus
Kuvateksti: Kupittaan siirtolapuutarhassa kasvaa runsaasti metsätulppaaneja. Kuva: Tutkija Maarit Heinonen, Luonnonvarakeskus
Tulipa
Tulipa
Kuvateksti: Tämä Lobo-lajikkeeksi ilmoitettu on Kupittaan siirtolapuutarhan paksurunkoisin omenapuu.
Kuvateksti: Tämä Lobo-lajikkeeksi ilmoitettu on Kupittaan siirtolapuutarhan paksurunkoisin omenapuu.

Kupittaan siirtolapuutarhan ja LUKE:n välisestä yhteistyöstä tullaan jatkossa saamaan ajankohtaista tietoa tälle sivulle. Aineistoa LUKE:ss päivittää Maari Heinonen.

Teksti: Vanhempi tutkija Sirkka Juhanoja, Luonnonvarakeskus

 

Kupittaan siirtolapuutarhan sipulikukista on keväällä 2016 kerätty näytteitä Luonnonvarakeskuksen projektiin, jossa kartoitetaan vanhoja Suomessa säilyneitä sipulikukkia. Työ on osa Kansallista kasvigeenivaraohjelmaa, joka turvaa arvokkaiden vanhojen kasvikantojen säilymistä tuleville sukupolville. Kupittaalta on löytynyt tulppaaneja, narsisseja, sinililjoja, lumikelloja ja varjoliljoja, joista saadut näytteet on istutettu Luken koekentälle Piikkiöön vertailtaviksi muualta saatujen näytteiden kanssa. Vertailujen tuloksista kirjoitetaan puutarhalehtiin projektin päättyessä vuonna 2018.

 

Turun yliopiston museologian oppiaine ja Luonnonvarakeskus ovat kevään ja kesän 2016 aikana palstakohtaisesti luetteloineet Kupittaan siirtolapuutarhan omenapuita. Kupittaalla on yli 280 vanhaa omenapuuta ja näiden lisäksi uudempia 1990- ja 2000-luvulla istutettuja omenapuita.  Merkillepantavaa on se, että vanhatkin omenapuut ovat hyväkuntoisia. Niitä on hoidettu hyvin. 

 

Kartat levinneisyysalueista:

Kasviatlas

Luonnontieteellinen keskusmuseoHelsingin yliopisto

  1. Levinneisyys ilman aikaluokitusta (pisteet).
  2. Tuoreimman havainnon ikä vuosina väriasteikolla 10x10 km2:n ruuduittain.

 

 

Teksti ja kuva: Tutkija Maarit Heinonen, Luonnonvarakeskus

 

Harvalla palstalaisella on tietoa omenapuidensa lajikenimistä. Tänä vuonna oli mahdollisuus valita vain 12 omenapuuta lajikemääritykseen Luonnonvarakeskukseen. Näistä puista kerättiin DNA-sormenjälkianalyysia varten lehtinäytteitä Luonnonvarakeskuksen projektiin, jossa kootaan tietoa Suomessa menestyvistä vanhoista omenalajikkeista. Projektissa kehitetään DNA-tunnistusmenetelmää, jota voidaan myöhemmin käyttää tuntemattomien omenapuiden lajiketunnistamisessa.

 

Kupittaan siirtolapuutarhasta valittiin sellaisia omenapuita, joiden lajikkeesta palstalaisilla oli tietoa ja näistä sellaisia lajikkeita, joista Luonnonvarakeskuksen omenatutkijat ovat kiinnostuneet saamaan näytteen noin 400 omenalajikkeen DNA-kirjastoa täydentämään.

 

DNA-sormenjälkimenetelmällä on mahdollisuus varmistaa, onko kyseessä palstalaisen ilmoittama lajike vai osoittautuuko se joksikin muuksi lajikkeeksi. Odotamme saavamme tuloksia jouluksi 2016.

 

Työ on osa Kansallista kasvigeenivaraohjelmaa, joka turvaa arvokkaiden vanhojen kasvikantojen säilymistä tuleville sukupolville.