Media

Yhdistyksen puheenjohtajan terveiset!

 

Kulttuurihistoriallisesti arvokas Kupittaan siirtolapuutarha tulee säilyttää alkuperäisellä paikallaan ja liittää osaksi Turun kansallista kaupunkipuistoa. 
Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry viettää 80v juhlia 11.7.2015.

Historiaa, (lähde: Yhdistyksen toimintakertomukset v. 1929-1952) : "Turun eteläisellä takamaalla" sijaitseva Turun Siirtolapuutarhayhdistys on aloittanut toimintansa v.1929. Turun Siirtolapuutarhayhdistys r.y. perustettiin Kupittaalla 26.5. 1935. Yhdistyksen nimeksi muutettiin Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys r.y. 22.2.1947. Kerhomajan rakentaminen talkootyöllä aloitettiin 16.8.1948 ja Keskusmajaksi nimetty rakennus valmistui elokuussa 1950. Yhdistyksen naistoimikunnan valmistama siirtolapuutarhalippu otettiin käyttöön samana vuonna jolloin yhdistys juhli 15 vuotista toimintaansa.

Nykytilanne: Kupittaan siirtolapuutarhan palstojen maanvuokrasopimus on voimassa v 2020 asti. 
Puutarha oli osana Turun kansallista kaupunkipuistohanketta suunnitteluvaiheen aikana mutta poistettiin siitä.

V. 2013 puutarha liitettiin Turun kaupungin uudistamisohjelmaan, U1. Turun kaupunginvaltuuston päätöksellä Kupittaan siirtolapuutarhalle etsitään parempaa sijoituspaikkaa.

Uuden alueen etsimiseen ja suunnitteluun on perustettu Turun kaupungin toimesta projektiryhmä joka esitteli mahdollisten alueiden sijaintia ja suunnitelmia avoimessa keskustelutilaisuudessa Turun Kaupunginkirjastossa 29.1.2015. Tilaisuuteen oli palstojen vuokralaisille lähetetty kutsu sekä yleisen nettikyselyn lisäksi erillinen kyselykaavake.

Projektiryhmän työ on tarkoitus saada päätökseen kevään 2015 aikana ja tulokset toimitetaan päättäville tahoille syksyllä 2015. Kupittaan siirtolapuutarhan palstojen vuokralaisille pidetään projektiryhmän toimesta tiedotustilaisuus kesäkuussa 2015.

Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry:llä on tahtoa ja mahdollisuuksia kehittää Turun kaupunkiviljelyä ja lisätä yhdistyksien kanssa tehtävää yhteistyötä sekä eri ikäisten kaupunkilaisten osallisuutta Kupittaalla.

Yhteydenotot: eija.meriluoto@gmail.com

 

 

 

Vapaa julkaistavaksi

 

Kupittaan siirtolapuutarhan mehiläspesien maistelutilaisuus 

puutarhalla 23. ja 30.9.2017

 

Kupittaan siirtolapuutarhan keskusmajalla toteutetaan hunajan maistelutilaisuudet 23. ja 30.9      kello13 - 16, johon myös median edustajat ovat tervetulleita.

Tilaisuudessa on maisteltavina Kupittaan siirtolapuutarhalla olevien mehiläispesien 2017 pesistä lingottua mehiläisten kerämää 7 erilaista maultaan ja kiderakenteelta olevaa hunajaa. Hunajien makueroista yksityiskohtaista selvitystä siitä, mistä ne johtuvat.

Samalla kuullaan mihin käytetään NMR-analyysiä hunajien tutkinnassa tai mitä tiedetään pergasta eli mehiläisten leivästä. Sääolosuhteista riippuen mahdollisuus käydä myös mehiläispesillä.

Järjestäjänä 

City Bee-keeper

Tarkempia tietoja: Mehiläistarhaaja Esko Lehtikannel 045 111 6909, esko.lehtikannel@gmail.com

 

Kunnallissairaalantie 4, Turku

 

Tina Wessman
Leena Luoto

15.7. Luonnonmukainen tuholaistorjunta 

 

Kuvia Luonnonmukaisen tuholaistorjunnan kurssilta. Leena Luoto ja Tina Wessman, Suomen Siirtolapuutarhaliito.

 

Kurssin opettajana toimi Leena Luoto - biologi, jolle kasvit ovat työ ja harrastus. Leena on myös tietokirjailija, ötökkatieto.fi -sivuston äiti sekä mm. radiosta ja tv:stä tuttu asiantuntija.

Avoimet puutarhat -tapahtuma on siirtolapuutarhalla ensi sunnuntaina, 2.7.2017 klo 12-18.

(Palstalaisten toivotaan olevan puutarhalla silloin)

Ne palstat, joilla saa vierailla, voivat hakea viirin merkiksi keskusmajalta. Viirin saa joko sunnuntaina tai jo aiemmin.

Kahvilaan saa myös tuoda leivonnaisia, joko suolaista tai makeaa. Raaka-aineet maksetaan.

Saa osallistua halutessaan myös myyntiin ja kahvinkeittoon :). Kahvila on auki 12-16.

 

2.7 Avoimet puutarhat -päivänä klo. 12:00 Pertti Dahlström ja arkeofyytit eli muinaiskasvit Kupittaan siirtolapuutarhassa.

 

-Ilmoittautuminen SSPL:n tarjoamaan koulutukseen la 15.7.klo 13 Luonnonmukainen tuholaistorjunta pitää tehdä siirtolapuutarhaliiton sivuilla olevalla lomakkeella tai puhelimella numeroon 0103213540 (arkisin klo10-14). Sähköpostitse voi myös ilmoittautua  info@siirtolapuutarhaliitto.fi

- Ilmoittautuminen pitää tehdä 30.6. mennessä. Koulutus siirtolapuutarhalaisille 10 e, liittoon kuulumattomille se maksaa 10 e.

Lehdistötiedot, vapaa julkaistavaksi

 

Turku 15.5.2017

 

Kupittaan siirtolapuutarhalla nähtävänä harvinainen mutteripesä 

 

Maailmanlaajuista Mehiläispäivää vietetään jo toisen kerran 20.5.2017. Mehiläishoitajat ja paikallisyhdistykset järjestävät tapahtumia päivän ympärille eri puolilla Suomea.

Myös Kupittaan siirtolapuutarhalla harjoitetaan mehiläistarhausta ja puutarhalla on myös oma nimikkohunajansa. 

Tänä vuonna siirtolapuutarhalla on yleisölle nähtävänä varsin harvinainen pesämalli ns. mutteripesä, josta hunajasatoa kerätään ja käytetään yleisestä tavoista poiketen. Tätä pesämallia ei tiettävästi ole Varsinais-Suomessa mehiläistarhaajilla käytössä – joten malli on todella näkemisen arvoinen.

Siirtolapuutarhan keskusmajalle on mediaa varten jo 18.5. asetettu nähtäville tämä erikoinen pesä.  Sen lisäksi esillä on myös hunajalinko sekä  linkoamista varten tarvittavat osastot kehineen.

Kupittaan siirtolapuutarhan oma mehiläistarhaaja Esko Lehtikannel on paikalla esittelemässä  mehiläistarhaukseen liittyvää kalustoa ja nähtävillä on varsinainen pesän lisäksi myös  kuorinta-allas, hunajalinko sekä hoitovälineet. Kävijöillä on mahdollisuus tutustua mehiläisten keräämien ruokakakkujen vahakuorintaan ja hunajalingon käyttöön.

 

Tarkemmat tiedot ja yhteydenotot:

 

Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistyksen mehiläishoitaja Esko Lehtikanne, esko.lehtikannel@gmail.com. Puhelin 045 1116909.

Lisätietoa:

https://kupittaansiirtolapuutarha.yhdistysavain.fi

Kiitos ystävät - kiitos turkulaiset!

 

Kupittaan siirtolapuutarhan tulevaisuutta selvittävä Turun kaupungin perustama projektiryhmä järjesti siirtolapuutarhan keskusmajalla infotilaisuuden 2.6.2015

Projektiryhmä (Ilkka Uusi-Uola, maahankintapäällikkö Turun Kiinteistöliikelaitos, Aija Siponen, Turun Kiinteistöliikelaitos ja Oscu Uurasmaa, Ympäristotoimiala) esitteli kesäkuussa valmistuvan raportinsa sisältöä, jonka johdosta siirtolapuutarhalaiset haluavat lausua lämpimät kiitokset sekä Museokeskukselle että Kupittaan omakotitaloyhdistys ry:n/ruotsalaistalot -yhdistykselle puoltavan lausunnon antamisesta.

Tämä tuki ei ole arvokas ainostaan meille puutarhalaisille, vaan kaikille kaupunkilaisille. Se pukee sanoiksi sen, mitä niin monet siirtolapuutarhalla käyneet ovat todenneet - puutarha on helmi kaupungin sydämessä ja se on yksi erottamaton osa vehreää Kupittaata ja tuulahdus jostain, jonka melkein olemme unohtaneet.

KEVÄÄN JA ALKUKESÄN TAPAHTUMIA

 

Turun kaupunginkirjasto:

Puutarhan Kesä. Kupittaan siirtolapuutarha huhtikuusta syyskuuhun -näyttely


Viime kesänä suoritetussa kasvikartoituksessa alueelta löytyi n 430 erilaista lajia tai lajiketta, joista 273 hyötykasveja: mausteet, hedelmäpuut ja pensaat, ravintokasvit sekä koristekukat. Osa näistä on vanhoja, ns. perinnekasveja. Kupittaan siirtolapuutarha on siis myös geenipankki, jossa vanhat, kestävät lajikkeet ovat säilyneet.

Osa palstojen omistajista on todellisia asiantuntijoita ja innokkaita viljelijöitä, yhdellä palstalla oli jopa yli 100 erilaista hyötykasvia!

Puutarhan Kesä. Kupittaan siirtolapuutarha huhtikuusta syyskuuhun -näyttely antaa kukkakasvien avulla meille kuvan kasvukauden monipuolisuudesta ja väriloistosta puutarhassa.

Linkit:
Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry
Kupittaan Siirtolapuutarha (Facebook)
Kupittaanpuiston historia (Internet Archive)
Kupittaa (Wikipedia): "Kupittaa sijaitsee Suomen vanhimman ja laajimman kaupunkipuiston Kupittaanpuiston ympärillä."

TAPAHTUMAJÄRJESTÄJÄ: 

Turun kaupunginkirjasto ja Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry

(02) 262 0624